Historisk vandring langs Ellingsrudelva torsdag 6. juni 2019
17594
page-template-default,page,page-id-17594,bridge-core-2.5.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Historisk vandring langs Ellingsrudelva torsdag 6. juni 2019

Historisk vandring langs Ellingsrudelva torsdag 6. juni 2019

I strålende sol møtte rundt 30 interesserte på parkeringsplassen ved Mariholtveien. Turen var i regi av Lørenskog Elveforum, og leder Tommy Finsand ønsket velkommen. Turen ble guidet av styremedlemmene. Området viser en rik industrihistorie og gårdshistorie.

 

På vinteren 1716 sto det et slag ved Ellingsrud som hindret svenskekongen Karl 12 i å innta Christiania. Vi omtalte skansene hvor Karl 12 måtte oppgi Christiania-toktet den gang. Også i 1814 var Ellingsrud gård sentral i norgeshistorien. Her ble tre delegater til Eidsvollsforsamlingen valgt, blant dem godseier Peder Anker og juristen Christian Magnus Falsen som senere ble kalt Grunnlovens far.

Enga. Første stopp på vandringen var husmannsplassen Enga. Huset og tomta har forfalt lenge, men skal nå restaureres. Vi har lansert tanken om et infosenter i huset, og en gruppe fra nabolaget ivrer for at tomta legges ut for parsellhager.

Teglverket. Neste stopp var ruinene etter teglverket. Even Steen var en sentral aktør opp mot Ellingsrud gårds storhetstid, som så mulighetene i vannkraften fra Ellingsrudelva.

Vi har ryddet en gangbar sti langs den fordums kjerreveien de femti meterne fra elva og inn i krattskogen til ruinene. Også her var det betydelig produksjon det dreiet seg om.

Elvepark. Samme sted kunne vi orientere om våre sterke ønsker om en elvepark fra Karolinerveien til disse ruinene med nennsom rydding av elva og elvebreddene, en og annen klopp, og lett tilrettelagt tråkk vekselvis på den ene og den andre siden av elva, med litt tilrettelagte fiskeplasser og benker. Beregnet på familiehygge.

Mølle- og sagbruksruinene. Siste stopp var mølle- og sagbruksruinene. Her har vi ryddet i terrenget slik at de kommer mer til sin rett. En svær mølle ble satt opp i 1795. Arkitekttegninger, basert på branntaksten fra 1802, viser hvordan mølla kan ha sett ut. Det har også vært flere sagbruk i området. De fire svære steinsøylene viser restene, hvor steinen sikkert har vært gjenbruk fra mølla.